10.07.08

Blogger

Pokud si na high end Google Sites netroufáte, můžete použít i jednoduchý minimalistický blogovací systém Blogger.com, který je již lokalizován do češtiny a jako jednoduchý redakční systém se dá použít pro nejrůznější potřeby. Kromě jiného se dá použít i jako jednoduché studijní prostředí.

Registrace i založení nového blogu je práce na několik málo minut. Pokud už máte svůj účet Google Account, tedy jste například uživateli Gmail, stačí jen několik kliknutí. Pokud účet ještě nemáte, je třeba několika kliknutí navíc.


Registrace nového blogu probíhá ve třech krocích. Nejprve musíte zadat vaši e-mailovou adresu u služby Gmail, která se stane universálním účtem pro celou nabídku služeb Google. Současně s e-mailovou adresou musíte zadat heslo a jméno, které se bude zobrazovat pod vámi psanými články.

Při zakládání nového blogu si můžete zvolit umístění a jeho adresu, ale kdykoli později můžete umístění změnit. Standardně si zakládáte blog s vlastní doménou třetího řádu v podobě jmeno-blogu.blogspot.com. Veškerá data jsou pak na serverech Googlu.

Pokud máte účet u některého hostingu (a může to být i free webhosting) s FTP přístupem, můžete zadat přímé kopírování blogu. Při použití této varianty jsou ale některé funkce omezené.

Elegantnějším řešením je použití vlastní domény, jsou nyní i za ceny pod 200 Kč. Stačí pak upravit její DNS záznam a za několik hodin již blog funguje s vaší vlastní doménou a soubory jsou stále na serverech Googlu, takže odpadají případné problémy spojené s přenášením souborů přes FTP protokol. O této možnosti si můžete přečíst v článku Google Apps po školy: potřebné služby snadno a rychle.



Dalším krokem při zakládání blogu je výběr vzhledu, kde volíte z několika předpřipravených šablon. Výběr není příliš pestrý, ale můžete díky důslednému použití CSS změnit řadu parametrů. Kdykoliv později si můžete přepnout na jinou šablonu, takže s prvotním výběrem si nemusíte lámat hlavu.



A to je vše!




Nyní již můžete psát svůj první příspěvek do jednoduchého WYSIWYG online textového editoru.



A jen malá poznámka na závěr, obrázky Blogger ukládá na server Google Picasa, kde je k dispozici až 20 MB na jeden obrázek a 1 GB místa na obrázky celkem.

Publikování s Google

Žádné komentáře: